Käytetyn yritystietokoneen ostaminen: Opas fiksuun valintaan

Käytetyn yritystietokoneen ostaminen: Opas fiksuun valintaan

Miksi harkita käytetyn yritystietokoneen ostamista

Yritystietokoneiden hankinta on tärkeä päätös, ja monet yksityishenkilöt sekä pienet yritykset haluavat tehdä taloudellisesti fiksuja päätöksiä. Käytetyn yritystietokoneen ostamiseen on useita syitä, jotka kannattaa ottaa huomioon.

Kestävyys ja Luotettavuus: Yrityskäyttöön suunnitellut tietokoneet ovat yleensä kestävämpiä ja niissä on usein parempi valmistuslaatu kuin kuluttajille suunnatuissa malleissa. Ne on suunniteltu kestämään pitkiä työpäiviä ja vaativaa käyttöä.

Hinta-laatusuhde: Käytetty yritystietokone voi tarjota merkittäviä säästöjä verrattuna uuteen laitteeseen. Sen lisäksi, että käytetyn laitteen hinta on alempi, niiden raudan laatu ja suorituskyky ovat usein verrattavissa uusien laitteiden kanssa.

 • Komponentit: Käytetyissä yritystietokoneissa on yleensä laadukkaampia komponentteja, kuten prosessorit ja kiintolevyt, jotka pystyvät käsittelemään raskaampiakin tehtäviä.
 • Huollettavuus: Ne on usein suunniteltu niin, että päivitykset ja huoltotoimet ovat helpompia.

Ympäristöseikat ovat myös otettava huomioon. Käytetyn tietokoneen hankkiminen on ympäristöystävällisempi valinta ja pidentää laitteen käyttöikää, mikä vähentää elektroniikkajätettä.

Käytettävyys: Vaikka järjestelmät olisivat käytettyjä, monet niistä tarjoavat yhä riittävät tehot päivittäisiin tehtäviin ja ovat erinomainen valinta yksinkertaiseen ja peruskäyttöön.

Näistä syistä, sekä mahdollisuudesta löytää hyviä diilejä, yritysten ja yksityishenkilöiden tulisi harkita käytetyn yritystietokoneen hankkimista.

Millainen yritystietokone soveltuu tarpeisiisi

Yritystietokoneen valinnassa keskeistä on tuntea omat tarpeensa, kuten suorituskyvyn vaatimukset ja tietoturvan taso. Tämä auttaa löytämään käytetyn laitteen, joka palvelee luotettavasti pitkään.

Tietokoneen teho ja muistin koko

Käytetyssä yritystietokoneessa on tärkeää varmistaa, että se sisältää riittävän suorittimen ja tarpeeksi muistia. Monimutkaisten laskentojen tai graafisen suunnittelun parissa työskentelevät hyötyvät vähintään quad-core prosessorista ja 8GB RAM-muistista. Toisaalta, perus toimistotyöhön ja internetselailuun riittää usein kaksydinprosessori ja 4GB muistia.

Tietoturva ja ohjelmistojen yhteensopivuus

Tietoturva on keskiössä käytettyä yritystietokonetta hankkiessa. On välttämätöntä, että kone tukee uusimpia tietoturvaratkaisuja ja että käyttöjärjestelmä on päivitettävissä. Käyttäjän tulisi tarkistaa, että käytetyssä koneessa on BIOS-päivitykset ja virustorjunta ajan tasalla. Lisäksi on varmistettava, että tärkeät työssä käytetyt ohjelmistot ovat yhteensopivia käytetyn koneen kanssa, välttääkseen yllätyksiä ja lisäkustannuksia.

Mistä löytää käytettyjä tietokoneita

Käytettyjen tietokoneiden etsiminen edellyttää tiedon lähteiden tuntemista. Yksityishenkilöt ja yritykset voivat löytää kunnostettuja laitteita useista luotettavista paikoista, joista jokaisella on omat etunsa.

Paikalliset erikoisliikkeet ovat ensimmäinen vaihtoehto. Esimerkiksi Tietokonekellari tarjoaa kunnostettuja yritystietokoneita ja palvelua myös myynnin jälkeen.

Verkkokaupat ovat toinen hyvä vaihtoehto. Ne tarjoavat laajan valikoiman kunnostettuja koneita ja mahdollisuuksia löytää juuri oikeanlainen tietokone tarpeisiin. Taitonetti, esimerkiksi, myy laadukkaita, yrityskäytöstä poistettuja kannettavia monilta valmistajilta kuten HP, Dell, Lenovo, ja Fujitsu.

Kierrätyskeskukset, kuten Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy, ovat edullinen vaihtoehto. He tarjoavat käytettyjä tietokoneita ja oheislaitteita, sekä usein pidennettyä takuuta.

Kunnostettuja laitteita löytyy myös suuremmista elektroniikkaliikkeistä, kuten Power, joka myy käytettyjä tietokoneita erilaisiin tarpeisiin.

Erikoisliikkeissä kuten Teraset löytyy sekä uusia että käytettyjä tietokoneita, ja niiden valikoimassa on laitteita useilta tunnetuilta valmistajilta.

Tärkeimmät kanavat käytettyjen tietokoneiden hankintaan:

 • Paikalliset erikoisliikkeet
 • Verkkokaupat
 • Kierrätyskeskukset
 • Suuret elektroniikkaliikkeet

Käytetyn tietokoneen ostaminen vaatii tarkkuutta ja kannattaa verrata vaihtoehtoja löytääkseen tarpeisiin sopivimman ratkaisun.

Käytetyn tietokoneen tarkistuslista ennen ostoa

Kun harkitsee käytetyn yritystietokoneen ostamista, on tärkeää suorittaa perusteellinen tarkistus varmistaakseen laitteen kunnon ja odotusten täyttymisen.

Laiteiston kunnon tarkistaminen

Heidän tulisi aloittaa tarkistamalla tietokoneen yleinen ulkoasu, etsimällä mahdollisia kolhuja, naarmuja ja muita vaurioita, jotka voivat viitata kovaan käyttöön tai putoamisiin. Käynnistyksen yhteydessä on myös hyvä tarkastaa näyttö pikselivirheiden tai väriepätasaisuuksien varalta. Kiintolevyn kunto on arvioitava esimerkiksi käyttämällä SMART-analyysityökalua, ja RAM-muistin riittävyys on varmistettava.

Akun kunnon arviointi

Käytettyjen tietokoneiden akut saattavat olla merkittävästi kuluneita. Ostajan on hyvä tarkistaa akun lataustaso ja toiminta aina tietokoneen käynnistämisestä pitkiin, aktiivisiin käyttöjaksoihin asti. Usein akun kestosta saa realistisen kuvan vasta kun se on testattu normaalissa käytössä.

Liitännät ja laajennusmahdollisuudet

Tulee tarkistaa, että kaikki olennaiset liitännät, kuten USB-portit, HDMI- tai VGA-ulostulot sekä Wi-Fi- ja Ethernet-yhteydet toimivat oikein. Laajennusmahdollisuuksia varten kannattaa selvittää, onko laitteessa vapaita laajennuspaikkoja ja RAM-korttipaikkoja tulevia päivityksiä varten.

Takuu ja palautusoikeus käytetyissä laitteissa

Kun asiakas ostaa käytetyn yritystietokoneen, takuu ja palautusoikeus eivät ole itsestäänselvyyksiä. Liikkeet voivat itse määritellä käytettyjen tuotteiden takuu- ja palautusehdot. Käytettyjen laitteiden takuuajan pituus ja ehdot vaihtelevat eri myyjien kesken.

Tässä tärkeimmät seikat, jotka asiakkaan tulisi tarkistaa:

 • Takuun voimassaolo: Selvittäkää, kuinka pitkä takuuaika laitteelle annetaan.
 • Takuun ehdot: Tutkikaa, mitä takuu kattaa ja eikö se rajoita lakisääteistä virhevastuuta.
 • Virhevastuu: Ymmärtäkää, että lakisääteinen virhevastuu on aina voimassa, vaikka laitteella olisikin takuu.

Palautusoikeus käytetyillä tuotteilla ei ole laissa taattu, joten se on täysin myyjän harkinnassa. Asiakkaan tulisi varmistaa seuraavat:

 • Palautusoikeuden olemassaolo: Tarkistakaa laskeeko myyjä palautusoikeuden käytettyyn tietokoneeseen.
 • Palautusehdot: Lukekaa huolellisesti, mitä ehdot palautusoikeuteen sisältyvät, kuten aikaikkuna ja mahdolliset rajoitukset.

Myyjän velvollisuus on informoida asiakasta selvästi näistä ehdoista. Asiakas hyötyy kun hän on tietoinen sekä oikeuksistaan että vastuistaan käytetyn yritystietokoneen ostotilanteessa.

Käyttöjärjestelmän ja ohjelmistojen lisenssit

Kun yritys harkitsee käytetyn tietokoneen ostamista, on tärkeää tarkastella, millaiset lisenssit koneeseen kuuluvat. Käyttöjärjestelmä, kuten Windows, on tietokoneen perustavanlaatuinen ohjelmisto, jonka lisensointi tulee olla kunnossa. Yleensä kun tietokoneessa on esiasennettu käyttöjärjestelmä, on myös oikea lisenssi käytössä.

Lisenssit kannattaa tarkistaa huolellisesti, sillä:

 • Laiton ohjelmistokopio voi johtaa sakkoihin.
 • Aidot lisenssit varmistavat ohjelmistojen päivitykset ja tietoturvan.

Tässä on lyhyt muistilista, mitä etsiä lisenssien suhteen:

 1. Aitouden vahvistaminen: Tarkista onko käyttöjärjestelmä ja muut ohjelmistot aitoja.
 2. Lisenssitarrat: Etsi koneesta aitoustarrat, jotka todistavat lisenssien olemassaolon.
 3. Siirrettävyys: Varmista, että edellinen omistaja voi siirtää lisenssit uudelle omistajalle.

Lisäksi on hyvä huomioida, että jos yritys tarvitsee erityisiä ohjelmistoja, niiden lisenssit on hankittava erikseen. Tämä voi sisältää tekstinkäsittelyyn, taulukkolaskentaan tai erikoistuneisiin ohjelmiin liittyvät lisenssit. Ohjelmistojen lisenssit takaavat pääsyn tukea ja päivityksiä tarjoaviin palveluihin, jotka ovat tärkeitä bisneksen sujuvan toiminnan kannalta.

Muista, että käytetyssä tietokoneessa laatu ja kustannustehokkuus eivät saa vaarantaa ohjelmistojen laillista käyttöä. Lisenssien aitous on ensiarvoisen tärkeää yrityksen maineen ja lainsäädännön noudattamisen kannalta.

Hinnoittelu ja budjetointi

Kun yksilöt tai yritykset harkitsevat käytetyn yritystietokoneen hankintaa, hinnoittelu nousee merkittävään osaan päätöksenteossa. Budjetin asettaminen on ensimmäinen askel prosessissa, ja se perustuu usein saatavilla oleviin varoihin sekä tarpeellisiin teknisiin ominaisuuksiin.

 • Budjetin suunnittelu: Selkeän budjetin laatiminen auttaa rajaamaan vaihtoehdot ja keskittymään tarpeisiin sopiviin tietokoneisiin.
 • Hinnoittelun vertailu: Käytettyjen tietokoneiden hinta voi vaihdella merkittävästi alkaen niiden kunnosta, iästä ja suorituskyvystä. Vertaile hintoja useiden myyjien kesken.

Erityisesti palvelin- tai työasematason tietokoneiden kohdalla, joilla voi olla pitkä käyttöikä, käytettyjen laitteiden hankinta on kustannustehokasta ja ympäristöystävällistä. Ostajien on kuitenkin muistettava, että käytetyt laitteet voivat vaatia lisäinvestointeja, kuten huoltoa tai lisämuistia, jotka on otettava huomioon budjetoitaessa.

Kustannusten kattaminen: Yritykset, jotka myyvät käytettyjä tietokoneita, usein hinnoittelevat tuotteensa siten, että ne ovat edullisempia kuin uudet, mutta silti kattavat niiden uudelleenasennus- ja testauskustannukset. Kustannustehokkuus on keskeinen etu käytetyn tietokoneen hankinnassa.

Panostaminen hinnoitteluun ja budjetointiin ennen ostopäätöstä varmistaa, että yritys saa käyttöönsä tarvittavat resurssit ilman, että taloudellinen taakka kasvaa kohtuuttomaksi.

Vastuullisuus ja ympäristövaikutukset

Käytetyn yritystietokoneen ostaminen on ympäristötietoinen valinta, joka tukee kestävää kehitystä. Yritykset voivat osoittaa vastuullisuuttaan valitsemalla käytetyt tietokoneet uusien sijaan, mikä auttaa vähentämään elektronisen jätteen määrää. Elektroniset laitteet sisältävät usein haitallisia aineita, kuten lyijyä ja elohopeaa, jotka voivat vahingoittaa ympäristöä, jos ne eivät päädy asianmukaiseen kierrätykseen.

Hyödyt ympäristölle:

 • Vähentää jätemäärää: Käyttämällä uudelleen vähennetään elektronisen jätteen määrää.
 • Säästää raaka-aineita: Uusien laitteiden valmistuksessa tarvitaan paljon luonnonvaroja.
 • Energiatehokkuus: Uusiokäytön myötä säästyy myös valmistuksessa käytetty energia.

Käytettyjen tietokoneiden valinta heijastaa yrityksen ympäristötietoisuutta ja vastuullista kuluttamista. Näin yritykset voivat vaikuttaa positiivisesti myös kuluttajien valintoihin, levittäen tietoisuutta ympäristön kannalta kestävistä vaihtoehdoista. Vastuullinen toimija tunnistaa toimintansa ympäristövaikutukset ja pyrkii aktiivisesti vähentämään niitä.

Käytännössä vastuullisuuden edistäminen voi tarkoittaa ympäristömerkkien, kuten EKOenergian, suosimista, mikä auttaa varmistamaan, että hankitut käytetyt laitteet täyttävät tietyt ympäristöä säästävät kriteerit. Yrityksen vastuullisuus näkyy myös siinä, miten se hallitsee ympäristövaikutuksiaan materiaalien, energian käytössä ja jätehuollossa.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *