Miten suunnitella kesäinen kattaus – Vinkit Tunnelmalliseen Pöytään

Miten suunnitella kesäinen kattaus – Vinkit Tunnelmalliseen Pöytään

Kesää juhlittaessa ulkotilojen hyödyntäminen tuo lisäarvoa kattaukselle. Hyvä suunnitelma huomioi paikan valinnan, kattaustarvikkeet ja yksityiskohdat, jotka luovat tunnelman.

Aloita perusteista:

 • Valitse sijainti, jossa on sekä aurinkoa että varjoa.
 • Mieti pöydän koko ja muoto; suurempi pöydän tarjoaa enemmän tilaa astioille ja koristeille.

Kattauksen elementit:

 • Astioiden valinnassa voi käyttää eriparisuutta tuomaan persoonallisuutta.
 • Tekstiilit, kuten pellavaiset pöytäliinat tai juuttimatot, tuovat luonnollista tunnelmaa.
 • Pienet koristeet, kuten lyhdyt tai kynttilät, luovat iltaisin lämpöä ja tunnelmaa.
 • Luonnonkukat maljakossa heijastavat kesän kauneutta.

Värien ja materiaalien käyttö:

 • Suositellaan yhtenäistä väripalettia rauhallisen ilmeen luomiseksi.
 • Luonnonmateriaaleja, kuten puuta ja kiveä, voidaan käyttää tuomaan tekstuuria.

Mukavuus ja toimivuus:

 • Tarjoa riittävästi astioita ja ruokailuvälineitä.
 • Huolehdi tarjoiluastioista, jotta ruoka pysyy optimaalisessa lämpötilassa.

Kevyen ja raikkaan ilmeen aikaansaamiseksi valitse astioita ja tekstiilejä, jotka sopivat kesäiseen luontoon ja ympäristöön sulautuen. Suunnittele kattaus niin, että se mahdollistaa nautinnollisen yhdessäolon ja keskustelun esteettömästi.

Värivalinnat ja teemat

Valitessasi värejä ja teemoja kesäiseen kattaukseen, painotetaan yleensä valoisuutta ja eloisuutta. Harkitut väriyhdistelmät ja teemat luovat pöydälle halutun tunnelman ja kutsuvat vieraat nauttimaan kesän hehkusta.

Värien psykologia

Väreillä on merkittävä rooli tunnelman luomisessa. Vaaleat värit kuten valkoinen tai pastellisävyt heijastavat kesän keveyttä ja luovat raikkaan vaikutelman. Toisaalta kirkkaat sävyt, kuten keltaiset tai siniset, tuovat mieleen kesäpäivän energian ja iloisuuden. Kattauksessa voi myös käyttää väripaletin, joka vastaa ympäröivää luontoa, esimerkiksi vihreän eri sävyjä metsäisten tai puutarhaympäristöjen harmonisoimiseksi.

Suosittuja teemoja

Kesäkattauksen teema voi olla inspiroitunut monista lähteistä. Luontoaiheiset teemat hyödyntävät esimerkiksi metsäkukkia tai merellisiä elementtejä, jotka tuovat pöytään ripauksen suomalaista luontoa. Välimerellinen teema käyttää sinivalkoisia astioita ja tekstiilejä, kun taas boheemi teema kannustaa rohkeisiin yhdistelmiin ja eriparisten astioiden käyttöön luoden rennon ja lämminhenkisen tunnelman. Valitse teema, joka resonoi omien mieltymystesi ja kesän tapahtumien kanssa.

Astioiden ja aterimien valinta

Kesäisen kattauksen suunnittelussa astioiden ja aterimien valinta on tärkeä osa tunnelman luomista. He valitsevat usein keveitä ja kirkkaita sävyjä, jotka heijastavat valoa ja tuovat pöytään kesäisen ilmeen.

Astiat: Ne suosivat esimerkiksi pastellin sävyjä tai kukkakuoseja, jotka tuovat pöytään raikkautta ja keveyttä. Materiaaleista kestävä keramiikka tai posliini ovat hyviä valintoja.

 • Lautaset: Pääruokalautanen, salaattilautanen ja jälkiruokalautanen
 • Kulhot: Kevyitä salaatteja tai jälkiruokia varten

Aterimet: Ruostumattomasta teräksestä valmistetut aterimet ovat käytännöllisiä ja niiden kiilto lisää kattauksen tyylikkyyttä.

 • Haarukat: Salaatti- ja pääruokahaarukat
 • Veitset: Pääruokaveitsi, joka on terävä ja sopiva kesäisten grilliruokien leikkaamiseen
 • Lusikat: Jälkiruokalusikka sekä mahdollisesti keittolusikka
 • Pienet aterimet: Kahvilusikka ja jälkiruokahaarukka

He valitsevat aterimet huolellisesti niin, että niiden pituus ja paino ovat sopivia käytettäväksi valittujen astioiden kanssa. Myös lasien valinnassa tulee kiinnittää huomiota: viinilasit valitaan rypäleen mukaan ja vesilasien tulee olla riittävän suuria helppoon juomiseen.

Viimeistelyksi he lisäävät pöytään kesäisiä koriste-elementtejä, kuten pienen kukkakimpun tai yrttipurkin, jotka tukevat kattauksen värimaailmaa ja luovat yhtenäisen kokonaisuuden.

Kattausvälineiden asettelu

Kun suunnitellaan kesäisen kattauksen kattausvälineiden asettelua, tärkeää on muistaa selkeys ja toimivuus. Jokaiselle ruokailuvälineelle, lautaselle ja lasille on oma paikkansa, joka helpottaa vieraita.

Lautaset asetetaan yleensä pöydän keskelle kunkin istumapaikan kohdalle. Aterimet sijoitetaan lautasen ympärille käytön mukaiseen järjestykseen: veitsi lautasen oikealle puolelle terä lautasen suuntaan ja haarukka vasemmalle. Käytännössä tämä tarkoittaa, että ruokailuvälineet asetellaan käytettäväksi ulkoa sisäänpäin, eli leipäveitsi ja alkupalojen haarukka laitetaan uloimmiksi.

 • Jälkiruokavälineet voidaan asetella lautasen yläpuolelle vaakatasoon.
 • Juomalasit tulevat veitsien yläpuolelle oikealle.

Kesäisessä kattauksessa voidaan käyttää rennompia sääntöjä ja leikitellä väreillä, mutta toimivuus on silti avainasemassa. Esimerkiksi, jos tarjolla on viiniä, viinilasi tulee laittaa vesilasin oikealle puolelle – näin vieras pääsee helposti käsiksi siihen tarvitsematta kurotella muiden lasien yli.

Kesäkattaus heijastaa usein kauden rentoutta ja värikkyyttä, joten kattauksen ei tarvitse noudattaa täysin muodollista etikettiä. Kuitenkin, hyvin suunniteltu välineiden asettelu auttaa luomaan miellyttävän ruokailukokemuksen.

Kesäisen kattauksen tekstiilit

Kesäkattauksessa tekstiilit tuovat pöytään väriä ja luovat kutsuvan tunnelman. Ne ovat olennaisia elementtejä, jotka yhdistävät kattauksen teeman ja värimaailman.

Pöytäliinat ja servetit

Kesäisessä kattauksessa pöytäliinan valinnalla on suuri vaikutus pöydän ilmeeseen. Raikkaat ja kirkkaat värit, kuten turkoosi tai vaaleanpunainen, tuovat pöytään eloisuutta, kun taas maanläheiset sävyt, kuten hiekan tai oliivinvihreän eri sävyt, auttavat luomaan rauhallisen tunnelman. Kangasmateriaaleja valitessa voi suosia luonnonkuituja, kuten pellavaa tai puuvillaa, sillä ne ovat hengittäviä ja sopivat kesän lämpöön.

Servettien suhteen voidaan käyttää joko kangasservettejä tai kertakäyttöisiä paperiservettejä. Kangasservetit tarjoavat ylellisen vaikutelman ja ne voi sävyttää yhteensopiviksi pöytäliinan kanssa tai käyttää kontrastin luomiseen. Paperiservetit puolestaan ovat käytännöllisiä ja niissä on tarjolla monenlaisia kesäisiä kuvioita.

Pöytäjuoksijat ja tabletit

Pöytäjuoksijat lisäävät kattaukseen kerroksellisuutta ja mielenkiintoa. Ne voidaan asetella pöytäliinan päälle luomaan pitkittäisiä linjoja tai käyttää poikittain yhdistämään vastakkaisilla puolilla pöytää istuvat henkilöt. Pöytäjuoksijassa voi leikitellä tekstuureilla, kuten käyttämällä juutista tai säkkikankaasta valmistettua juoksijaa, joka tuo rustiikkista fiilistä.

Tabletit, eli aluslautaset, ovat yksinkertainen tapa määritellä jokaisen paikka pöydässä. Ne suojaavat pöytäliinaa ja voivat olla yhtä lailla värikkäitä tai yksivärisiä. Ne on helppo puhdistaa ja ne soveltuvat niin arki- kuin juhlakäyttöönkin. Tablettien materiaaleina suositaan usein helppohoitoista muovia tai bambua, mutta kesäkattauksessa voi valita vaikka merihenkeen sopivaa raidallista kangasta.

Keskikoristeet ja kukka-asetelmat

Kesäisen kattauksen sydän on usein sen keskikoristeet ja kukka-asetelmat. Ne tuovat pöytään elävyyttä ja väriä, ja niitä suunnitellessa kannattaa huomioida muutama tärkeä näkökohta.

Valitse pääkukka: Jokaisessa asetelmassa olisi hyvä olla yksi keskuskasvi, joka määrittää kokonaisuuden ilmeen. Tämä voi olla esimerkiksi näyttävä pioni tai muu suurempikukkainen laji.

Monimuotoisuus: Kukka-asetelmassa voi yhdistellä monenlaisia lajeja. Kannattaa käyttää sekä kukkia että heiniä tai komealehtisiä kasveja. Monilajinen ryhmä luo mielenkiintoisen ja tasapainoisen ilmeen.

Olosuhteiden huomioiminen: Otetaan huomioon asetelman sijoituskohta ja valitse lajit sen mukaan. Aurinkoiseen paikkaan sopivat eri kasvit kuin varjoisampaan pöydän osaan.

Korkeus: Asetelmassa kannattaa leikitellä eri korkeuksilla. Matalammat kukat edessä ja korkeammat takana luovat syvyyttä ja dynaamisuutta.

Värien harmonia: Valitse värit huolella. Ne voivat joko täydentää kattausta tai toimia kontrastin luojina. Luonnonkukkia ja kukkakaupan kukkia voi yhdistellä luomaan rennon ja luonnollisen ilmeen.

Kukka-asetelman teko:

 • Leikkaa varret: Kukkien varret tulisi leikata oikein, viistosti ja puhtaalla leikkauspinnalla.
 • Käsittely: Kukkien käsittely ennen asetelmaan laittamista parantaa niiden kestävyyttä.
 • Kukkaravinne: Asetelman elinikää voi pidentää valmistamalla itse kukkaravinnetta.

Pöydän keskelle aseteltu kukka-asetelma on hienostunut ja yksinkertainen tapa tuoda kesäjuhlien teema ja värit esille.

Valaistus ja tunnelma

Valojen valinnalla voi luoda merkittävästi tunnelmaa kesäiseen kattaukseen. Eri valonlähteiden yhdistely tuo monipuolisuutta ja kerroksellisuutta tilaan. Kesäjuhlat voivat hyödyntää sekä luonnonvaloa että keinotekoisia valaistusratkaisuja.

Ulkovalaistus: Suunnitellessa ulkotiloihin, kannattaa hyödyntää roikkuvia valosarjoja tai lyhtyjä, jotka antavat pehmeää ja lämmintä valoa. Eri korkeuksille sijoitetut valot luovat kiinnostavan efektin.

Sisävalaistus: Sisätiloissa kannattaa kiinnittää huomiota pöytävalaisimiin. Ladattavat LED-valaisimet ovat käytännöllisiä, sillä ne voidaan siirtää helposti paikasta toiseen. Valaistuksella voidaan tehostaa esimerkiksi kattausta; hyvä kontrasti syntyy, kun pöytä jätetään liinatta ja valoilla luodaan varjoja.

 • Himmeä valaistus: Yleisvalon himmentäminen luo intiimin ja rentouttavan ilmapiirin.
 • Kynttilät: Ne ovat klassinen tapa tuoda luonnollista ja elävää valoa. Värikkäät tai tuoksuvat kynttilät lisäävät ilmettä.

Muistetaan valita valaisimien paikat niin, että ne eivät häiritse vieraita silmiin paistaen. Energiatehokkaat ratkaisut, kuten LED-valot, ovat paitsi kestävämpiä myös turvallisempia ulkokäytössä, sillä ne eivät kuumene samalla tavalla kuin perinteiset lamput.

Lisäkoristeet ja yksityiskohdat

Kesäisen kattauksen viehätys piilee usein yksityiskohdissa ja lisäkoristeissa, joilla luodaan juhlatunnelmaa. Mietittäessä kattausta, pienetkin elementit voivat muuttaa peruspöydän kutsuvaksi ja juhlavaksi.

Kukat ja kasvit: Kesäjuhlien kattauksessa voi hyödyntää tuoreita kukkia tai kasveja. Pienet kukkakimput tai yksittäiset, kauniit kesäkukat tuovat pöytään väriä ja eloisuutta. Kasveilla voi luoda myös kaaria tai kehyksiä, jotka tuovat juhlatilaan näyttävyyttä.

 • Kasviasetelmat: Aseta pieniä ruukkukasveja tai leikkokukkia maljakoihin keskelle pöytää.
 • Luonnonmateriaalit: Käytä koristeina myös luonnonmateriaaleja kuten oksia, kiviä tai hiekkaa.

Kynttilät ja valot: Kynttilät ja muut valonlähteet lisäävät tunnelmaa ja luovat lämpimän valaistuksen, erityisesti ilta-aikaan. Käytä lyhtyjä tai riippuvia valosarjoja luodaksesi kutsuvan ilmapiirin.

 • Lyhdyt: Ripusta lyhtyjä puunoksiin tai asettele niitä turvallisesti pöydälle.
 • Valosarjat: Kiedo valosarjoja pöydän reunojen ympärille tai kattokruunun tapaan pöydän yläpuolelle.

Esitä_pöydällä korostettuja elementtejä, kuten serviettejä, jotka on taiteltu tai aseteltu erityisellä tavalla. Serviettirenkaat tai -koristeet ovat pieni, mutta tärkeä yksityiskohta.

Tarjoiluvälineet ja astiatkin voivat olla osa koristelua. Käytä esimerkiksi vintage-astioita tai erikoisia laseja tuomaan persoonallisuutta kattaukseen. Muista, että lisäkoristeiden ja yksityiskohtien ei tarvitse olla monimutkaisia tehdäkseen vaikutuksen.

DIY-elementit kattauksessa

Kesäisen kattauksen suunnittelussa DIY-elementit tuovat persoonallisen ja luovan kosketuksen juhlapöytään. Unohtamatta luonnonmateriaaleja, kuten pellavaa ja tuoreita kukkia, onnistuu kattaus pienellä vaivalla ja suurella sydämellä.

Itse tehdyt servettirenkaat ovat helppo tapa lisätä omaperäisyyttä. Käytä esimerkiksi naturaalia köyttä tai ohutta rautalankaa. Solmu tai kaunis rusetti viimeistelee ilmeen.

MateriaaliOhje
KöysiLeikkaa pätkiä, sido solmulla.
RautalankaKiepauta renkaaksi ja taivuta päät.

Maalatut lasipurkit toimivat omaperäisinä kynttilälyhtyinä tai kukkavaaseina. Väreinä voi käyttää kesäistä palettia: sinistä, valkoista, tai vaikka heleää vihreää.

 • Pese purkit huolellisesti.
 • Maalaa ulkopuolelta vesiohenteisella maalilla.
 • Anna kuivua ja lisää kynttilä tai kukkia.

Luonnon materiaaleista, oksista ja oksanpätkistä syntyvät maanläheiset halsterit tai nimikortin pidikkeet. Ne sopivat erityisesti rustiikkiseen kattaukseen.

Virkatut liinat ja pöytäkoristeet tuovat pehmeyttä ja kodikkuutta kattaukseen. Pienillä virkatuilla yksityiskohdilla, kuten kukilla tai lehdillä, on helppo personoida jokainen asetelma.

Kesäkattaus saa ainutlaatuisen tunnelman kun jokainen yksityiskohta on harkittu ja käsintehty. Tärkeintä on luoda lämmin tunnelma ja nauttia yhdessäolemisesta.

Ruoka- ja juomatarjoilun suunnittelu

Kesäisen kattauksen suunnittelu alkaa tarjottavien ruokien ja juomien valinnalla. Keskitytään tuoreisiin ja sesongin mukaisiin raaka-aineisiin, jotka tuovat keveyttä ja raikkautta juhlapöytään.

Ruokatarjoilu:

 • Alkupalat: Kevyet salaattivaihtoehdot, kuten rapu- tai halloumisalaatti.
 • Pääruoka: Grillatut kasvikset ja merenelävät tai marinoitu broileri.
 • Jälkiruoka: Marjapohjainen jälkiruoka, esimerkiksi mustikkapiirakka tai mansikkakakku.

Juomatarjoilu:

 • Virkistävät juomat: Kotitekoiset limonadit ja jäätee.
 • Viinit: Roseviini tai kevyt valkoviini, jotka sopivat hyvin grilliruokien kanssa.
 • Vesi: Tarjolla aina raikasta jäävettä, mieluusti sitruunan tai mintun kera.

Juomien valinnassa huomioidaan sekä aikuisten että lasten toiveet ja tarve tarjota alkoholittomia vaihtoehtoja.

Kattausvinkkejä:

 • Käytä kirkkaita värejä astioissa ja tarjoiluvälineissä, mikä elävöittää kesäistä tunnelmaa.
 • Kauniit kannut ja lasipullot korostavat juomien visuaalisuutta.
 • Älä unohda jäähdytettyjä juomalaseja, ne pitävät juomat viileinä pidempään lämpimässä kesäsäässä.

Hyvä sääntö on varautua erilaisiin ruokavalioihin ja allergioihin. Tarjoiluja suunnittelemalla kaikille löytyy jotakin nautittavaa ja herkullista juhlan kunniaksi.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *