Miten juhannusta vietetään Suomessa: Perinteet ja Juhlintavinkit

Miten juhannusta vietetään Suomessa: Perinteet ja Juhlintavinkit

Juhannuksen merkitys Suomessa

Suomessa juhannus on yksi vuoden merkittävimmistä juhlapyhistä. Se on valon ja keskikesän juhla, joka kokoaa ihmiset yhteen juhlistamaan yöttömän yön ja luonnon kauneutta. Tämä perinne juontaa juurensa vanhoihin pakanallisiin aikoihin, mutta on nykyisin yhdistetty myös kristillisiin perinteisiin.

Juhannuksen perinteet:

 • Kokot: Suurten kokkojen sytyttäminen on yksi juhannuksen näkyvimmistä perinteistä. Tuli karkottaa pahoja henkiä ja tuo valoa yöttömään yöhön.
 • Koivut: Koivunoksilla koristellaan koteja ja saunoja. Ne symboloivat uusiutumista ja kesän alkua.
 • Taiat: Vanhat juhannustaiat liittyvät hedelmällisyyteen ja tulevaisuuden ennustamiseen.

Juhannusta vietetään usein maaseudulla mökeillä, järvenrannoilla ja luonnon helmassa. Se on hetki, jolloin perheet ja ystävät kokoontuvat yhteen, nauttivat grilliruuasta, saunomisesta ja yhdessäolosta.

Juhannuksen vietto ajankohta vaihtelee, mutta tyypillisesti se ajoittuu kesäkuun 19. ja 26. päivän väliselle ajalle. Juhannusaattoa vietetään aina perjantaina. Suomessa juhannus tunnetaan myös mittumaarina, ja se on ollut tärkeä juhla maatalousyhteiskunnassa, jossa sen uskottiin turvaavan tulevan vuoden sadon.

Juhla on yhdistelmä perinteitä, yhteisöllisyyttä ja suomalaista kesäiloa. Juhannus heijastaa suomalaista kulttuuria ja identiteettiä, tarjoten unohtumattomia hetkiä ja pitkäkestoisia muistoja.

Juhannusaaton perinteet

Juhannusaatto Suomessa on täynnä perinteitä, jotka juhlistavat keskikesää ja luonnonelämyksiä. Seuraavat ovat suosituimpia tapoja viettää tätä juhlaa.

Kokkojen sytyttäminen

Juhannuskokot ovat olennainen osa juhannusaaton viettoja. Suomalaiset kokoontuvat rannoille tai avoimille paikoille sytyttämään suuria kokkoja, joita pidetään pahojen henkien karkoittajina ja vuoden pisimpiin päiviin liittyvän valon juhlistamisena.

Juhannustaikoja

Juhannustaikoja harjoitetaan toivoen tulevaisuuden paljastuvan tai hyvän sadon varmistamiseksi. Yksi perinteinen taika on kerätä seitsemän eri kukkien lajia ja asettaa ne tyynyn alle nähdäkseen tulevan puolisonsa unessa. Taikoja tehdään myös terveyden ja onnen houkuttelemiseksi.

Veneily ja saunominen

Veneily ja saunominen ovat suosittuja tapoja nauttia juhannuksesta. Monet suuntaavatkin mökeilleen vesistöjen äärelle, missä ilta voi alkaa rauhallisella veneajelulla ja päättyä perinteiseen saunomiseen, joka on keskeinen osa suomalaista juhannusta.

Juhannuspäivän viettoa

Juhannuspäivä on Suomessa juhla, jota vietetään kesäkuun 20. ja 26. päivien välisenä lauantaina, suomalaisten perinteiden ja kesäisen luonnon keskellä.

Perheen ja ystävien kanssa oleminen

Juhannusta vietetään tyypillisesti perheen ja ystävien kesken. Usein suomalaiset kokoontuvat mökeille tai kotipihoille juhlistamaan valoisaa keskikesää. Mökeillä perinteisiin kuuluvat:

 • Saunominen: Lämpimän saunan nauttiminen ja vilvoittavat uinnit järveen tai mereen.
 • Grillaus ja ruoanlaitto: Yhteisen ajan kruunaa itse valmistetut ruoat ja kesäiset herkut.

Luonnon nauttiminen

Luonnon läheisyys on juhannuksen vietossa keskeistä. Suomalaiset arvostavat tässä juhlassa erityisesti:

 • Kokkojen sytyttäminen: Monilla paikkakunnilla, erityisesti rannikkoalueilla tai saaristossa, juhannuskokot luovat maagisen tunnelman.
 • Veneily ja kalastus: Järviä ja meren rantoja hyödynnetään vapaa-ajan toimissa, joista veneily ja kalastus ovat suosittuja.

Juhannusruoka ja -juomat

Juhannuksen aikaan Suomessa ruoka ja juomat nousevat keskiöön osana juhlintaa: grilli kuumenee ja juomatarjoiluissa korostuu kausiluonteisuus sekä paikallisuus.

Grillaaminen ja herkuttelu

Juhannuksena grillaaminen on suomalaisille tärkeä perinne. Monet kokoontuvat ystävien ja perheen kesken nauttimaan erilaisista grilliruoista.

 • Liha: Yleensä grillissä paistuvat makkara, ribsit ja pihvit.
 • Kala: Erityisesti uudet perunat ja savustettu lohi ovat suosittuja.
 • Kasvikset: Grillatut kasvikset, kuten kesäkurpitsa, paprika ja maissi tuovat väriä lautaselle.
 • Salaatit: Raikkaat salaatit, joissa käytetään hyväksi juhannuksen aikaan satokauden kasviksia, täydentävät aterian.

Juhannusjuomat

Kesäjuhlaan kuuluvat olennaisena osana virvokkeet ja alkoholijuomat, jotka viilentävät ja juhlistavat makunystyröitä.

 • Oluet ja siiderit: Paikalliset pienpanimoiden tuotteet kuten saaristolaisolut ja marjasiiderit ovat suuressa suosiossa.
 • Viinit: Monet valitsevat ruokaviinin sen mukaan, mitä grillistä löytyy, punaviini lihalle ja valkoviini kalalle.
 • Alkoholittomat vaihtoehdot: Alkoholittomat oluet ja virvoitusjuomat tarjoavat vaihtoehdon niille, jotka eivät nauti alkoholia.
 • Kotitekoiset juomat: Simat ja mehut tuovat perinteistä juhannustunnelmaa.

Juhannustanssit ja tapahtumat

Juhannuksena Suomessa monet suuntaavat perinteisiin juhannustansseihin, joita järjestetään ympäri maata. Näitä tansseja pidetään usein ulkona, viehättävillä tanssilavoilla tai festivaalialueilla. Tapahtumat tuovat yhteen ihmisiä kaikenikäisiä nauttimaan kesäillasta, musiikista ja hyvästä seurasta.

Festivaalit ja tapahtumat:

 • Seurasaari Juhannusvalkeat: Helsingissä historiallisella Seurasaaren ulkomuseoalueella järjestetään koko perheen juhannusjuhla, jossa voi kokea perinteisen juhannussalon koristelun ja kokon sytytyksen.
 • Pohjoisen Juhannus: Monet pienemmät kylät ja kaupungit Lappia myöten järjestävät omia festivaalejaan, joissa saattaa kuulla paikallisia artisteja ja nauttia yöttömän yön tunnelmasta.

Tanssipaviljongit:

 • Merkittäviä perinteisiä tanssipaviljongeja, kuten Lavatanssit Puumalassa, kokoavat tanssin ystäviä juhlistamaan juhannusta vauhdikkaan harmonikan ja livemusiikin tahtiin.

Musiikkigenret:

 • Suomalainen iskelmä ja tanssimusiikki ovat erityisen suosittuja juhannustansseissa.
 • Modernimman musiikin ystävät löytävät tiensä rock- ja popfestivaaleille, jotka ovat monipuolistaneet juhannuksen tapahtumakalenteria.

Löydä oma tapahtumasi:

 • Juhannustapahtumat keräävät yhteen monenlaisia ihmisiä ja ovatkin mainio tapa kokea suomalaisen keskikesän juhlan ilmapiiri. Kannattaa tutustua alueelliseen tapahtumatarjontaan ja löytää oma suosikkisi, sillä jokainen juhannustanssi on omanlaisensa kokemus.

Juhannuksen vietto kaupungeissa

Suomessa kaupungit heräävät eloon juhannuksena, vaikka monet suuntaavatkin perinteisesti maaseudulle tai kesämökeille juhlan viettoon. Kaupunkijuhannus tarjoaa kuitenkin omat ainutlaatuiset perinteensä ja tapansa juhlia.

Helsinki, esimerkiksi, muuttuu juhannustaian näyttämöksi. Seneläimet ovat vetonauloja niin paikallisille kuin turisteillekin. Kaupungin rantakaduilla voi aistia juhannuksen taian katsoessaan perinteisiä juhannuskokkoja, jotka syttyvät rannoilla taivaan hämärtyessä.

 • Juhannustanssit ovat myös keskeinen osa kaupunkijuhannusta, ja monet yökerhot ja tanssilavat järjestävät erikoistapahtumia.
 • Musiikkitapahtumat täyttävät ilmat eri genrejen sävelillä, tuoden juhlan tuntua betoniviidakon keskelle.

Monissa kaupungeissa, kuten Tampereella ja Turussa, järjestetään myös omat juhannusjuhlansa, joissa korostuvat kaupunkilaisuus ja yhteisöllisyys. Siellä ihmiset kokoontuvat nauttimaan yhdessä hyvästä ruoasta, juomasta ja seurasta. Juhannusmarkkinat ovat erityisen suosittuja, mistä voi löytää perinteisiä juhannusherkkuja ja käsityöläisten tuotteita.

Vaikka juhannus mielletään usein maaseudun juhlaksi, kaupunkien oma tapa juhlia tarjoaa modernin vaihtoehdon, jossa perinteet ja nykyaika kohtaavat.

Juhannussää ja sen vaikutus

Juhannussää on merkittävä osa juhlan viettoa Suomessa. Tämän keskikesän juhlan tunnelmaan vaikuttaa suuresti säätila, joka voi vaihdella aurinkoisesta ja lämpimästä sateiseen ja viileään. Hyvässä säässä ihmiset kerääntyvät usein ulos luontoon, rannoille ja mökeille, nauttimaan kesästä ja valoisasta yöstä.

Sään vaikutus juhannusperinteisiin:

 • Ulkoaktiviteetit: Aurinkoinen sää suosii perinteisiä juhannusaktiviteetteja, kuten veneilyä, kalastusta ja uimista.
 • Kokko: Selkeä yötaivas on ihanteellinen kokon poltolle, mikä on yksi juhannuksen kohokohdista.
 • Ruoka: Hyvällä säällä ruokailu ja grillijuhlat järjestetään mieluiten ulkona.

Toisaalta sateinen tai viileä juhannussää johtaa usein sisätiloissa vietettyyn aikaan. Mökeillä lämmitetään saunoja ja vietetään aikaa ystävien ja perheen kesken.

Sään vaikutus varusteluun:

 • Varusteet: Sään mukaan valitaan oikeanlaiset vaatteet ja varusteet, kuten sadevaatteet tai hyttyssuojat.
 • Turvallisuus: Vesillä juhannussään vaikutus turvallisuuteen on tärkeä huomioida, erityisesti tuulisella ja myrskyisällä säällä.

Vaikka sää vaihtelee, suomalaiset järjestävät juhannuksestaan nautinnollisen säätilasta riippumatta, mukauttaen juhlatraditioitaan sään mukaan.

Usein kysytyt kysymykset

Miksi juhannusta vietetään kristinuskon mukaan?

Juhannus on kristillisessä perinteessä Johannes Kastajan syntymäpäivän juhlaa, mikä on antanut juhlapäivälle nimensä. Se on muistutus kyseisen raamatullisen hahmon merkityksestä.

Milloin juhannusta juhlitaan?

Suomessa juhannuspäivä on sijoitettu kesäkuun 20. ja 26. päivien väliselle lauantaille. Tämä päivämäärä voi vaihdella, mutta esimerkiksi vuonna 2024 juhannusta vietetään lauantaina 22. kesäkuuta.

Mitkä ovat suosituimpia juhannusperinteitä Suomessa?

Suomalaiset viettävät juhannusta kokkojen, tanssien ja musiikkitapahtumien parissa. Kesämökeillä vietetty aika perheen ja ystävien kesken kuuluu myös olennaisesti juhannusperinteisiin.

Miten juhannus on siirtynyt juhlapäivänä viikonloppuun?

Vuoteen 1955 asti juhannusta vietettiin Suomessa aina 24. kesäkuuta. Muutos viikonlopulle sijoittuvaksi juhlaksi tapahtui tuohon aikaan, minkä seurauksena lauantai valikoitui juhannuspäiväksi.

Mitä ruokia yleensä syödään juhannuksena Suomessa?

Juhannuksena suomalaiset nauttivat perinteisesti grilliruokia, uusia perunoita ja silliaatiaisia. Mansikat ja jäätelö ovat myös keskeisiä kesäherkkuja juhannuspöydässä.

Miten suomalaiset juhlistavat juhannusta?

Juhannusta vietetään yleensä kesämökeillä tai erilaisissa tapahtumissa. Suomalaiset arvostavat kesäyön valoisuutta ja luonnon rauhaa, ja monelle juhannus on tärkeä hetki viettää aikaa lähimpien kanssa.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *