Kesäiset kulttuuritapahtumat, joita ei kannata ohittaa: Vuoden 2024 kohokohdat

Kesäiset kulttuuritapahtumat, joita ei kannata ohittaa: Vuoden 2024 kohokohdat

Kesä Suomessa on elävien taiteiden juhlaa, jolloin päivät venyvät valoisiksi ja luonto tarjoaa upeat puitteet erilaisille festivaaleille ja tapahtumille. Tämä on aikaa, jolloin kaupungit ja kylät heräävät henkiin tarjoten niin paikallisille kuin matkailijoillekin runsaan valikoiman kulttuuritarjontaa.

Musiikin ystäville tarjoutuvat monipuoliset festivaalit, joiden genrerajat ulottuvat jazzista rockiin ja klassisesta populaarimusiikkiin.

Visuaalisen taiteen viikkojen ja näyttelyiden kautta taas pääsee sukeltamaan suomalaiseen ja kansainväliseen taiteeseen. Kesän tapahtumat nostavat esille sekä vakiintuneita että nousevia taiteilijoita.

Teatterin ystäviäkään ei unohdeta: kesäteatterit täyttävät iltaa naurulla ja liikuttavilla esityksillä ympäri maata. Kahden vuoden odotuksen jälkeen monet ulkomaille suunnatut mutta siirretyt vierailut ovat nyt toteutumassa, tuoden kansainvälistä teatteritarjontaa suomalaisten ulottuville.

Suomen kulttuurikeidas kukoistaa myös moninaisten perinnepäivien ja teemaviikkojen muodossa, jotka esittelevät suomalaisen kulttuurin rikkautta. Esimerkiksi Euroopan kulttuuriperintötunnuksen kohteet ovat nähtävyyksiä, jotka kertovat tarinaa maamme historiasta ja arvoista.

Kesäisiin kulttuuritapahtumiin tutustuminen Suomessa antaa tilaisuuden nauttia taiteesta, yhteisöllisyydestä ja ainutlaatuisista elämyksistä.

Musiikkifestivaalit

Kesäisin Suomessa musiikin ystävät kokoontuvat nauttimaan eri genrejen huipputarjonnasta, ja festivaalit tuovatkin yhteen sekä kotimaisia että kansainvälisiä tähtiä. Erityisesti nämä viisi festivaalia erottuvat monipuolisella ohjelmistollaan ja ainutlaatuisella tunnelmallaan.

Provinssi

Provinssi on yksi Suomen suurimmista rockfestivaaleista, joka kerää vuosittain tuhansia vieraita Seinäjoelle. Festivaali on tunnettu monipuolisesta artistikattauksestaan ja erinomaisesta tunnelmastaan.

Ruisrock

Ruisrock puolestaan valtaa Turun Ruissalon joka kesä. Kyseessä on yksi Suomen vanhimmista ja arvostetuimmista festivaaleista, jossa on aina luvassa laadukas linjasto niin popin, rockin kuin hiphopinkin saralla.

Ilosaarirock

Joensuun Ilosaarirock on tunnustettu yhdeksi Suomen rentouttavimmista festivaaleista. Se sijoittuu kauniiseen Laulurinteen puistoalueeseen ja keskittyy tarjoamaan monipuolisen kattauksen musiikkia laidasta laitaan.

Flow Festival

Helsingissä järjestettävä Flow Festival on tunnettu ainutlaatuisesta yhdistelmästään urbaania menoa ja avantgardistista musiikkia. Tapahtuma houkuttelee luovan ilmapiirinsä ja korkeatasoisen ohjelmistonsa ansiosta sekä paikallisia että kansainvälisiä festivaalikävijöitä.

Savonlinnan Oopperajuhlat

Savonlinnan Oopperajuhlat ovat kansainvälisesti arvostettu oopperafestivaali, joka järjestetään historiallisessa Olavinlinnassa. Festivaali keskittyy laadukkaaseen oopperaan ja tarjoaa elämyksiä klassisen musiikin ystäville.

Elokuvafestivaalit

Elokuvafestivaalit ovat olennainen osa Suomen kesäistä kulttuuritarjontaa, tarjoten monipuolisia elokuvaelämyksiä ja ainutlaatuisen mahdollisuuden nähdä kotimaisia sekä kansainvälisiä teoksia.

Sodankylän Elokuvajuhlat

Sodankylän Elokuvajuhlat kokoavat yhteen elokuvan ystävät keskiyön auringon alla joka kesä. Festivaalit houkuttelee kansainvälisiä vieraita nauttimaan elokuvista vuorokauden ympäri loputtomassa päivänvalossa. Festivaalin perustivat suomalaiset elokuvaohjaajalegendat, kuten Aki ja Mika Kaurismäki. Tämä tapahtuma on tunnettu rennosta tunnelmastaan.

Espoo Ciné International Film Festival

Espoo Ciné International Film Festival on yksi Suomen suurimmista elokuvafestivaaleista. Se tarjoaa laajan kattauksen eurooppalaisia elokuvia ja on erityisen tunnettu lasten ja nuorten elokuvien ohjelmistostaan. Festivaali järjestetään loppukesästä, tarjoten kulttuurista vastapainoa perinteisille kesäaktiviteeteille.

Kirjallisuustapahtumat

Kesällä Suomessa järjestetään useita kirjallisuustapahtumia, jotka tarjoavat ainutlaatuisia kohtaamisia kirjojen ja kirjailijoiden kanssa. Alla on tietoa kahdesta merkittävästä tapahtumasta.

Helsinki Lit

Helsinki Lit on kansainvälinen kirjallisuusfestivaali, joka houkuttelee kirjailijoita ja kirjallisuuden ystäviä ympäri maailmaa. Tapahtuma korostaa ajankohtaista kaunokirjallisuutta ja tarjoaa yleisölle mahdollisuuden keskustella kirjailijoiden kanssa.

Aika: Toukokuun lopulla
Paikka: Helsingin Stoa

Turun Kirjamessut

Turun Kirjamessut on Suomen vanhin kirjamessutapahtuma ja se luo tärkeän kohtaamispaikan kirjallisuuden harrastajille. Messuilla on mahdollisuus tavata kirjailijoita, kuunnella paneelikeskusteluja ja löytää uutta luettavaa.

Aika: Lokakuun alussa
Paikka: Turun Messu- ja Kongressikeskus

Taidetapahtumat

Kesäisin Suomessa järjestettävät taidetapahtumat tarjoavat ainutlaatuisia kulttuurikokemuksia niin paikallisille kuin matkailijoillekin. Ne heijastavat maan monipuolista taidekenttää ja luovat alustoja taiteen ja yleisön kohtaamisille.

Mäntän kuvataideviikot

Mäntän kuvataideviikot ovat yksi Suomen suurimmista ja merkittävimmistä nykytaiteen festivaaleista. Tapahtuma kerää yhteen laajan kattauksen nykytaiteilijoiden töitä eri puolilta maailmaa. Nykytaidetta esitellään useissa eri gallerioissa ja epätavallisissa näyttelytiloissa, kuten vanhoissa teollisuusmiljöissä.

Helsinki Biennaali

Helsinki Biennaali on kansainvälinen taidebiennaali, joka järjestetään ainutlaatuisella paikalla, Vallisaaren saarella. Biennaali esittelee uusia teoksia ja tilaustöitä sekä suomalaisilta että kansainvälisiltä taiteilijoilta. Kesäinen saaristoympäristö tarjoaa inspiroivan taustan taiteelle, ja luonto sekä historia kietoutuvat osaksi näyttelykokemusta.

Kansanjuhlat ja markkinat

Suomen kesä tarjoilee kulttuurin ystäville monipuolisia kansanjuhlia ja markkinoita, jotka heijastavat maan rikasta perinnettä ja luovat ainutlaatuisia kohtaamisia.

Juhannusjuhlat

Juhannusjuhlat ovat perinteisesti osa suomalaista juhlakulttuuria, joissa keskikesän valon juhlaa vietetään kokkojen, tanssien ja musiikin parissa. Kokkojen loimu rannikolla ja järvimaisemissa luo taianomaisen tunnelman, joka kokoaa yhteen niin paikalliset asukkaat kuin matkailevat juhlijatkin.

Kaustisen kansanmusiikkijuhlat

Kaustisen kansanmusiikkijuhlat kutsuvat vuosittain tuhansia kävijöitä nauttimaan kansanmusiikista ja -tanssista:

 • Sijainti: Kaustinen, Keski-Pohjanmaa
 • Ajankohta: Heinäkuu
 • Erikoisuus: Kansainvälinen artistikattaus ja työpajat
 • Järjestäjä: Pro Kaustinen ry

Juhlat ovat tunnettu ainutlaatuisesta tunnelmastaan, ja ne toimivat kansanmusiikin ja -tanssin säilyttämisen sekä uudistamisen alustana.

Teatteri- ja tanssifestivaalit

Kesäisin Suomessa kulttuurin ystävät voivat nauttia monipuolisesta teatteri- ja tanssitarjonnasta ainutlaatuisessa ympäristössä. Festivaalit tarjoavat mahdollisuuden kokea korkeatasoisia esityksiä ja ainutlaatuista tunnelmaa.

Tampereen Teatterikesä

Tampereen Teatterikesä on yksi Pohjoismaiden merkittävimmistä teatteritapahtumista. Elokuussa järjestettävä festivaali kokoaa yhteen niin kotimaisia kuin kansainvälisiä teatteriesityksiä. Festivalilla on tarjolla monenlaisia näytelmiä, joista yleisö voi valita klassikoista uusiin kokeellisiin tuotantoihin.

 • Esityslajit:
  • Draama
  • Komediat
  • Musikaalit
  • Tanssiteatteri
  • Uusi sirkus
 • Esityspaikat:
  • Pääteatterit
  • Pienemmät näyttämöt
  • Ulkoilmateatterit

Kuopio Tanssii ja Soi

Kuopio Tanssii ja Soi festivali on tunnettu kansainvälisenä tanssin juhlanäyttämönä, joka järjestetään joka kesäjuunikuussa. Se tarjoaa rikkaan kattauksen tanssin eri muotoja baletista nykytanssiin ja katutanssiin.

 • Erityispiirteet:
  • Tanssikurssit
  • Työpajat
  • Mestariopetukset
 • Esiintyjät:
  • Kansainväliset tanssiryhmät
  • Kotimaiset tanssikompaniat
  • Yksittäiset koreografit

Kulttuurinnälkäiset löytävät näistä festivaaleista monipuolisia ja muistettavia elämyksiä, joissa yhdistyvät esteettinen nautinto ja kesäinen Suomi.

Ruoka- ja juomafestivaalit

Kesäisin Suomessa järjestetään useita ruoka- ja juomafestivaaleja, jotka tarjoavat kävijöille paitsi herkullisia makuelämyksiä, myös mahdollisuuden tutustua paikallisiin ja kansainvälisiin kulinaristisiin erikoisuuksiin.

Turun Ruokafestivaali

Turussa heidän vuotuinen Ruokafestivaali kokoaa yhteen kaupungin parhaat makupalat ja innovatiivisimpia ruoka-alan tekijöitä. Festivaali on täydellinen tilaisuus kokea Turun laaja kulinaarinen tarjonta, tutustua uusiin makuihin sekä nauttia kesäisestä tunnelmasta.

 • Paikka: Turun jokiranta
 • Aika: Elokuun ensimmäinen viikko
 • Erityistä: Paikallisten tuottajien tuotteet, katukeittiöt, elävä musiikki

Suuret Oluet – Pienet Panimot

Helsinki täyttyy käsityöläisoluen ystävistä, kun Suuret Oluet – Pienet Panimot -tapahtuma valtaa kaupungin. Tämä tapahtuma on erinomainen tilaisuus tutustua pienpanimoiden tuotteisiin ja löytää uusia suosikkeja monipuolisesta valikoimasta.

 • Paikka: Rautatientori, Helsinki
 • Aika: Heinäkuun loppupuoli
 • Erityistä: Laaja valikoima pienpanimoiden oluita, olutteltat, asiantuntijaesittelyt

Muut kulttuuritapahtumat

Lisäksi kulttuurinnälkäisille tarjolla on muita merkittäviä tapahtumia, jotka tuovat värejä Suomen kesään ja tarjoavat ainutlaatuisia kokemuksia.

World Village Festival

Helsinki muuttuu monikulttuuriseksi keskukseksi World Village Festivalin aikana, joka pidetään toukokuun lopulla. Tämä ilmainen festivaali on tunnettu globaalin musiikin, tanssin, ruoan ja etenkin kestävän kehityksen teemojen ympärille rakentuvista ohjelmistaan.

Helsingin sarjakuvafestivaalit

Helsingin sarjakuvafestivaalit kokoaa sarjakuvafanit ympäri maailmaa syyskuun alussa. Se on Pohjois-Euroopan suurin sarjakuvatapahtuma, joka esittelee sekä kotimaisia että kansainvälisiä sarjakuvataiteilijoita, julkaisuja ja paneelikeskusteluja.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *