Kesäiset dekkarit ja jännityskirjat – Kiehtovaa lukemista auringon alla

Kesäiset dekkarit ja jännityskirjat – Kiehtovaa lukemista auringon alla

Kesä tuo mukanaan valon lisäksi kattauksen kiehtovia dekkareita ja jännityskirjoja. Lukijoita hemmotellaan uutuusteoksilla ja suosikkikirjailijoiden paluilla.

Kesäisten rikosromaanien teemat

Kesän 2024 kirjalista paljastaa, että teemat vaihtelevat klassisista salapoliisitarinoista psykologisiin trillereihin. Rikos- ja jännityskirjat tuovat usein esille kesäisiä elementtejä, kuten auringonpaahtamat maisemat ja lomakauden rauhan, jotka luovat kontrastin kirjojen jännitteisille tapahtumille. Kesällä ilmestyy mm.

 • Vaihto, Stefan Ahnhem : Intensiivinen trilleri, joka vie lukijan syvälle pohjoismaiden synkkiin salaisuuksiin.

Lisäksi monet kustantamot, kuten Gummerus, ovat ilmoittaneet julkaisevansa jännityksen ja dekkariuutuudet kesä-syksy kaudelle, mikä tarjoilee lukijoille monipuolisen valikoiman uunituoreita rikosromaaneja.

Lukuvinkkejä kesäksi

Kesä tarjoaa täydellisen mahdollisuuden rentoutua dekkarien ja jännityskirjojen parissa. Lukeminen voi tapahtua niin rauhallisesti meren rannalla auringon alla kuin mökin verannalla iltaisin jännityksen vallassa.

Meren rannalla lukemiseen ja mökki-iltojen jännitykseksi

Meren äärellä, auringon lämmössä, kirjan sivut kääntyvät vaivattomasti. Dekkarit täynnä henkeäsalpaavia juonenkäänteitä sopivat loistavasti aurinkoiseen päivään.

Kun ilta saapuu ja mökin ympärille laskeutuu rauha, on aika nauttia kirjoista, jotka pitävät lukijan otteessaan pitkälle yöhön. Suomalaiset kirjastovirkailijat ja Suomen dekkariseuran hallituksen jäsenet Elo Lampi ja Matti Järvinen suosittelevat Kotiliesilehdessä muun muassa seuraavia dekkareita:

 • 1. Kale Puonti: Joni
 • 2. Tuomas Lius: Sudenkorennon kesä
 • 3. Outi Hongisto: Veljet – Amir
 • 4. Kari Hanhisuanto: Soihtu
 • 5. Jaana Lehtiö: Kuvien takana kuolema
 • 6. Jyri Paretskoi: Nimetön
 • 7. Virpi Hämeen-Anttila: Synnin jäljet

Kesä tarjoaa ihanteellisen ajan sukeltaa jännityskirjallisuuden pariin, olipa kyseessä dekkarisarjan uusin osa tai seikkailukirja, joka vie lukijan lämpimän vuodenajan seikkailuihin.

Seikkailukirjat, jotka sijoittuvat kesään, antavat mahdollisuuden eläytyä tarinoihin, jotka resonoivat lomakauden vapaudentunteen kanssa. Suositut teokset kuten Camilla Greben ja Åsa Träffin kirjat tuovat lukijoille trillerien kylmiä väreitä kuumimpinakin päivinä. Anna Janssonin irjoissa on vahvoja kesäisiä teemoja, jotka kietoutuvat osaksi rikosten ratkontaa.

E-kirjat ja äänikirjat

Kesäksi lukeminen ja kuuntelu siirtyvät mukavasti digitaaliseen muotoon, jolloin kirjojen kantaminen muuttuu tarpeettomaksi. E-kirjat ja äänikirjat tarjoavat helpon tavan nauttia dekkareista ja jännityskirjallisuudesta, missä tahansa kesäpäivän viettääkin.

Digitaalisen lukemisen helppous

Digitaaliset kirjat muuttavat lukemisen kannettavaksi ja yksinkertaiseksi. Ne voi helposti ladata laitteelleen, kuten älypuhelimelle, tabletille tai e-kirjanlukijalle. Kirjavalikoiman laajentaminen on vain muutaman klikkauksen päässä. Lukijat voivat tallentaa kokonaisia kirjasarjoja laitteilleen ilman fyysistä tilan tarvetta, ja kirjojen hankkiminenkin on usein edullisempaa.

Kuuntele kesän jännitystä

Äänikirjat tuovat omat mausteensa kesäpäiviin: niitä voi kuunnella auringonoton lomassa, lenkillä tai vaikkapa pitkillä automatkoilla. Äänikirjat voi suoratoistaa useiden palveluntarjoajien kuten Storytelin ja Äänikirjat.comin kautta. Monet palvelut tarjoavat myös ilmaisia näytejaksoja, joten kuunteleminen voi alkaa heti ja ilman sitoutumista.

Klassikot ja vanhat mestarit

Kesä on otollista aikaa uppoutua dekkariklassikkojen syvällisiin juonikuviin ja mestaridekkaristien koukuttaviin paluihin. Nämä teokset ovat muovanneet jännityskirjallisuuden perinteitä ja pysyvät ajankohtaisina sukupolvesta toiseen.

Kesä dekkariklassikkojen parissa

Klassikot tarjoavat kesäpäiviin paitsi jännitystä myös kirjallista arvokkuutta. Eräät Suomen suosituimmista dekkariklassikoista ovat sellaisia kirjailijanimiä kuin Mika Waltari ja Mauri Sariola, joiden rikostarinat sijoittuvat usein historiallisiin miljöihin tai kaupunkimaisemiin. Listassa voivat komeilla myös kansainväliset tähdet, kuten Agatha Christie, jonka salapoliisi Hercule Poirot ja neiti Marple ovat ikonisia hahmoja.

 • Mika Waltari: Tunnettu historiallisista romaaneistaan, mutta myös dekkariklassikoista kuten ”Komisario Palmun erehdys”.
 • Mauri Sariola: Tuotanto kattaa yli 70 dekkaria, joista monet ovat saavuttaneet suuren suosion.
 • Agatha Christie: ”Eikä yksikään pelastunut” ja ”Idän pikajunan arvoitus” ovat kirjallisuuden ikivihreitä teoksia.

Mestaridekkaristien paluut

Dekkarigenren veteraanikirjailijat palaavat usein uusien teosten myötä lukijoiden iloksi. Esimerkiksi jo edesmenneen kirjailijalegenda Sir Arthur Conan Doylen Sherlock Holmes -tarinoiden uudelleenjulkaisut ja pastissit pitävät yllä lukijoiden mielenkiintoa. Vaikka kirjailija ei itse olekaan enää mukana luomassa uutta, heidän perintönsä elää ja tuo kesäisiin lukuhetkiin tuttua tunnelmaa.

 • Sir Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmesin seikkailut, kuten ”Baskervillen koira”, vievät lukijan viktoriaanisen Englannin mysteereihin.
 • Dashiell Hammett: ”Maltan haukan” tapaiset kovaksikeitetyt rikosromaanit ovat määritelleet genreä.
 • Raymond Chandler: Philip Marlowe -tarinat, kuten ”Pitkät jäähyväiset”, tuovat noir-tunnelmaa kesäiltoihin.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *