Kesäiset askarteluideat lasten kanssa: Helppoa ja hauskaa puuhaa ulkona

Kesäiset askarteluideat lasten kanssa: Helppoa ja hauskaa puuhaa ulkona

Kesä on ihanteellista aikaa luovuuden herättämiseksi ja yhdessäolon nauttimiseksi askartelun parissa lasten kanssa. Lämmin sää ja luonnon tarjoamat materiaalit kutsuvat perheet tuulettamaan mielikuvitusta ja luomaan omia kesäisiä taideteoksia.

Kaunis sää innostaa ottamaan askartelutarvikkeet mukaan ulos, ja monesti tarvittavat materiaalit löytyvät suoraan omasta pihasta tai lähiluonnosta. Kesäaskartelu voi olla niin yksinkertaista kuin kivien maalausta tai luonnonmateriaalien keräämistä ja niiden muuntamista taideprojekteiksi.

 • Luonnossa liikkuminen keräten oksia, lehtiä, kukkia ja kiviä voi olla osa askarteluprosessia.
 • Kierrätysmateriaalien hyödyntäminen rohkaisee ekologiseen ajatteluun ja luovuuteen.

Kesä antaa lapsille mahdollisuuden ilmaista itseään ja oppia uutta tekemällä käytännön projekteja, jotka voivat myös tukea heidän koulutuksellista kehitystään. Monipuoliset askarteluiden aiheet, kuten meri, auringonlaskut, metsän elämä tai perinteiset kesäjuhlat, ovat mainioita inspiraation lähteitä.

Perheet voivat nauttia tästä ajasta yhdessä luoden muistoja ja askarteluja, jotka kestävät pitkään kesän jälkeenkin. Ei ole väliä, onko kyseessä sadepäivän pelastus tai aurinkoisen aamupäivän aktiviteetti; askartelu yhdistää ja viihdyttää.

Luonnonmateriaalien hyödyntäminen

Kesä tarjoaa lapsille ja aikuisille yltäkylläisesti materiaaleja luovien projektien toteuttamiseen. Luonnonmateriaaleja hyödyntämällä askartelu on sekä edullista että ekologista.

Lehtien ja kukkien käyttö askartelussa

Luonnon tarjoamat lehdet ja kukat ovat loistavia välineitä kesäaskarteluun. Ne tarjoavat monipuolisia muotoja ja värejä, joita voi hyödyntää monin tavoin:

 • Painanta: Sileäpintaisille lehdille voi levittää ohuen kerroksen maalia ja painaa ne paperille jättäen kauniin jäljen.
 • Kuivatus: Kukkia ja lehtiä voi kuivattaa kirjojen välissä ja käyttää niitä osana kollaaseja tai onnittelukortteja.

Kivien maalaus ja koristelu

Pienet kivet ovat kuin luonnon omia canvaksia, joita lapset voivat koristella oman mielensä mukaan.

 • Maalaus: Vesipohjaisilla maaleilla kivien pintaan voi luoda kuvioita, hahmoja tai abstrakteja teoksia.
 • Liimaus: Kivet voi liimata yhteen tai yhdistää muihin luonnonmateriaaleihin luomaan kolmiulotteisia taideteoksia.

Luovuus kukoistaa, kun lapset pääsevät itse valitsemaan käyttämänsä materiaalit suoraan luonnosta.

Paperiaskarteluprojektit

Kesäaika tarjoaa mainion mahdollisuuden lapsille suunnata luovuus paperiaskarteluun. Alla on kaksi suosittua projektia, jotka tuovat kesän tunnelman kotiin tai vaikkapa kesäjuhlien koristeiksi.

Aurinkoprintit

Aurinkoprintit ovat hauska tapa yhdistää luonto ja askartelu. Tarvitaan ainoastaan vesivärejä, piirustuspaperia ja luonnon materiaaleja, kuten lehtiä tai kukkia. Lapset voivat asetella valitsemansa materiaalit paperille ja maalata niiden ympärille, jättäen kauniit luonnonmuotojen ääriviivat paperiin auringonvalon vaikutuksesta.

Kesäiset paperilyhdyt

Kesäiset paperilyhdyt luovat tunnelmaa niin päivällä kuin iltaisinkin. Ne voi tehdä monen värisistä ja mallisista paperiarkeista. Ihannetapauksessa käytetään värikästä tai kuviollista kartonkia, jonka ympärille tehdään leikkaukset valon päästämiseksi läpi. Lyhdyt voi ripustaa tai asettaa pihalle tuomaan valoa kesäiltoihin.

Kierrätysmateriaalien uusiokäyttö

Kesäiset askarteluprojektit tarjoavat loistavan tilaisuuden herättää kierrätysmateriaalit henkiin luovalla tavalla. Käytettäessä kotona jo olevia materiaaleja, lapset oppivat arvokkaan taidon nähdä käyttöesineet uudessa valossa ja harjoittavat luovuuttaan.

Mehupurkkien tuunaus

Mehupurkeista voi loihtia näyttäviä ja käytännöllisiä esineitä kesäisiä askarteluhetkiä varten. Käyttämällä esimerkiksi tyhjentyneitä mehutölkkejä, ne voidaan muuntaa vaikka värikkäiksi lyhdyiksi tai pieniksi kukkaruukuiksi. Puhdistus ja koristelu tekevät tölkistä turvallisen askartelukohteen. Lapsille mehupurkkien koristelu tarjoaa:

 • Luovuuden käyttöä: Käyttäen vesivärejä, tarroja tai kankaanpalasia purkit saavat uuden ilmeen.
 • Motoriikan harjoitusta: Leikkaus ja liimaus parantavat hienomotoriikkaa.

Vanhojen T-paitojen hyödyntäminen

Vanhat T-paidat eivät ole enää pelkkiä vaatekappaleita, vaan niistä voi syntyä monenlaisia uusia tuotteita. Kiedottuna tai solmittuna, ne voivat muuttua vaikka köysiksi tai matonkuteiksi. Tekemällä muutamia leikkauksia ja solmuja, paitojen elinkaari jatkuu uusissa muodoissa:

 • Ekologisuus: T-paidan uusiokäyttö säästää ympäristöä vähentämällä jätettä.
 • Persoonallisuus: Jokainen luomus on uniikki ja heijastaa tekijänsä tyyliä.

Vesileikit ja askartelut

Kesällä lapsille suunnatut vesileikit ja askartelut tarjoavat hauskoja hetkiä ja luovaa tekemistä ulkoilmassa. Ne kehittävät motorisia taitoja ja tarjoavat virkistävää viihdettä lämpiminä päivinä.

Vesivärimaalailu ulkona

Vesivärimaalailu on erinomaista puuhaa, jonka lapset voivat ottaa osaksi ulkoleikkejään. Tarvikkeina tarvitaan vain vesiväriä, siveltimiä ja paperia tai kartonkia. Askartelu voi tapahtua vaikka puutarhan pöydällä, missä lapsilla on tilaa levittäytyä ja inspiroitua ympäristöstään. Auringon paiste ja leppoisa ulkoilma tekevät maalailuhetkestä entistäkin miellyttävämpää.

Vesipommit ja muut pihaleikit

Toinen mainio ja vilvoittava kesäaktiviteetti ovat vesipommit. Niiden valmistukseen voidaan käyttää esimerkiksi vanhoja kangaspaloja tai sieniä, jotka sidotaan köydellä tai langalla pallon muotoon. Vesipommit toimivat mainiosti osana erilaisia heitto- ja tähtäysleikkejä. Ne ovat myös loistava lisä vesiesteradan tekemiseen tai osaksi vesitaistelua, joka saa taatusti sekä lapset että aikuiset viilentymään naurun saattelemana.

Kesäjuhlat ja koristeluideat

Lapsille suunnatut kesäiset askarteluideat tarjoavat luovaa puuhaa ja kehittävät hienomotoriikkaa. Koristeluissa voi hyödyntää yksinkertaisia materiaaleja ja luoda yhdessä muistoja sekä kesäisen juhlatunnelman.

Kotitekoiset viirinauhat

Käyttämällä värikkäitä papereita tai kangaspaloja, lapset voivat leikata ja sommitella viirinauhoja. Viirinauhan voi muodostaa leikkaamalla erivärisistä papereista kolmioita ja liittämällä ne pitkään nauhaan. Kangasviirit kestävät pidempään ja voivat toimia ulkokoristeina kesän kaikissa juhlissa.

 • Tarvikkeet:
  • Värillistä paperia tai kankaanpaloja
  • Sakset
  • Liimaa tai ompeluvälineet
  • Nauhaa tai lankaa viirien yhdistämiseen
 • Vaiheet:
  1. Leikkaa kolmioita.
  2. Liitä kolmiot nauhaan.
  3. Ripusta viirinauha koristamaan juhlatilaa.

Luonnonmateriaaleista tehdyt kesäkoristeet

Luonnonmateriaalien, kuten oksien, lehtien ja kukkien, käyttö koristelussa tukee kestävän kehityksen periaatteita ja tuo juhliin autenttista tunnelmaa. Lapset voivat kerätä materiaalit luonnosta ja sommitella niistä kesäkoristeita, kuten kransseja tai pieniä asetelmia. Kukkakranssit voidaan sitoa yhteen kukkateipillä tai ohuella rautalangalla.

 • Tarvikkeet:
  • Kukkia ja vihreitä oksia
  • Rautalankaa tai kukkateippiä
  • Sakset
 • Vaiheet:
  1. Kerää materiaalit.
  2. Sommittele ja sido materiaalit yhteen.
  3. Ripusta tai asettele koriste juhlapaikalle.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *