Kesäinen kotispa: Itse tehdyt kauneushoidot – Virkistäydy kotona luonnollisin keinoin

Kesäinen kotispa: Itse tehdyt kauneushoidot – Virkistäydy kotona luonnollisin keinoin

Kesällä, kun päivät ovat lämpimämpiä ja iltaisin nautitaan valoisista hetkistä, moni kaipaa rentoutusta ja pientä hemmottelua oman kodin rauhassa. Kesäinen kotispa tarjoaa täydellisen mahdollisuuden irrottautua arjen kiireestä ja on omiaan palauttamaan sekä mielen että kehon hyvinvoinnin.

Kotispaan luominen ei vaadi suuria investointeja tai tiloja; pienenkin kylpyhuoneen voi muuttaa kauniiksi ja rauhoittavaksi pakopaikaksi. Keskeistä on valita oikeat tuotteet ja luoda miellyttävä tunnelma:

 • Valaistus: Himmeä valaistus tai kynttilänvalo luo rentouttavan ilmapiirin.
 • Tekstiilit: Laadukkaat, pehmeät pyyhkeet ja kylpytakki lisäävät ylellisyyden tuntua.
 • Tuoksut: Raikkaat ja luonnolliset tuoksut, kuten kesäiset kukkien tai sitrushedelmien aromit, virkistävät mieltä.
 • Äänimaailma: Rauhallinen taustamusiikki tai luonnon äänet tukevat rentoutumista.

Yksinkertaisia kauneudenhoitoja voi valmistaa itse kesän tuoreista raaka-aineista. Kasvonaamiot ja kuorinnat syntyvät käden käänteessä esimerkiksi kaurahiutaleista, hunajasta ja tuoreista marjoista. Itse tehdyt hoidot ovat paitsi ympäristöystävällisiä, myös edullisia ja ne sopivat erilaisille ihotyypeille.

Kodin spa-hetken voi kruunata itse valmistetulla virvoittavalla kesäjuomalla, kuten jäävedellä, johon on lisätty tuoreita marjoja ja mintunlehtiä. Tärkeintä on rauhoittuminen ja oman hyvinvoinnin asettaminen etusijalle.

Ihonhoito

Kesän tullessa on tärkeää panostaa ihoon, jotta se säilyy kauniina ja hyvinvoivana. Kotispaan kuuluu tehokkaita, mutta samalla lempeitä hoitoja, jotka voi suorittaa itse kotona.

Kasvonaamiot

Kesäisin ihon tarvitsema kosteus ja ravinteet voi tarjota itse tehdyillä kasvonaamioilla. Luonnon raaka-aineet, kuten hunaja tai avokado, ovat erinomaisia kosteuttajia ja ne toimivat hyvin naamioiden perustana. Yksinkertainen, mutta tehokas naamioresepti voi olla esimerkiksi:

 • Hunaja & Jogurtti Naamio
  • 2 rkl Luonnonjogurttia
  • 1 rkl Hunajaa
  • Sekoita ja levitä puhtaalle kasvojen iholle 15-20 minuutiksi.

Kuorinnat

Kuorinnalla he saavat poistettua kuollutta ihosolukkoa ja edistettyä ihon uusiutumista. Erityisen hyvin kesäiholle sopii hellävarainen kuorinta, kuten hienojakoinen sokeri tai kaurahiutaleet yhdistettynä öljyyn. Tällainen kuorintaseos ei ainoastaan kuori, vaan jättää ihon silkinpehmeäksi.

 • Sokeri & Öljy Kuorinta
  • 1 dl Hienojakoista sokeria
  • ½ dl Oliiviöljyä tai kookosöljyä
  • Hiero varovasti pyörivin liikkein iholle ja huuhtele lämpimällä vedellä.

Kasvovedet

Kasvoveden tehtävä kesäisessä ihonhoidossa on tasapainottaa ja rauhoittaa ihoa pesun jälkeen, sekä valmistaa se seuraavia hoitotuotteita varten. Luonnolliset ainesosat, kuten kukkaisvesi tai aloe vera -geeli, ovat tehokkaita ja hellävaraisia valintoja kasvovedeksi.

 • Aloe Vera Kasvovesi
  • ½ dl Aloe vera -geeliä
  • 1½ dl Tislattua vettä
  • Sekoita tasaiseksi ja käytä puuvillalapulla kasvojen ihon pyyhkimiseen.

Kukin näistä kotihoidoista edistää ihon terveyttä omalla tavallaan ja on erityisen suositeltavaa yhdistellä niitä säännölliseksi ihonhoitorutiiniksi kesäkaudella.

Hiustenhoito

Kotispa-päivän yhteydessä hiustenhoitoon voidaan keskittyä antamalla kampaukselle lepohetki syväkosteuttavien naamioiden, luonnonmukaisen pesuaineiden ja yksilöllisten hiusnaamioiden muodossa. Nämä hoitokeinot ravitsevat hiuksia juurista latvoihin.

Syväkosteuttavat naamiot

Syväkosteuttavat naamiot auttavat palauttamaan hiuksiin elinvoimaa, etenkin niille, jotka ovat altistuneet auringolle, viimalle tai kemiallisille käsittelyille. Kotona valmistettu naamio voi sisältää ainesosia kuten avokadoa, banaania, hunajaa ja kookosöljyä, jotka kosteuttavat ja ravitsevat hiuksia intensiivisesti.

Luonnolliset hiustenpesuaineet

Luonnolliset hiustenpesuaineet tarjoavat hellävaraista puhdistusta ilman kovia kemikaaleja. Esimerkiksi muna voidaan käyttää proteiinipitoinen pesuaineena, kun taas ruokasooda ja omenaviinietikka voivat tasapainottaa hiuspohjan pH-arvoa. Ne ovat ympäristöystävällisiä ja edistävät terveen hiuspohjan ylläpitoa.

Hiusnaamiot omille hiustyypeille

Hiusnaamiota valittaessa on tärkeää tunnistaa yksilöllinen hiustyyppi ja sille sopivat hoitomuodot. Kuivat ja vaurioituneet hiukset hyötyvät oliiviöljystä ja arganöljystä, kun taas rasvoittuvien hiusten hoitoon sopivat savinaamiot tai aloen käyttö. Pelkän hoitoaineen sijaan nämä naamiot tarjoavat syvempää hoitoa tarpeen mukaan.

Vartalonhoito

Kotona toteutetut kauneushoidot tuovat ripauksen luksusta arkeen, ja kesäisen kotispan aikana keskitytään erityisesti vartalon ihon hoitoon. Vartalon ihonhoito keskittyy kolmeen pääosaan: ihon kuorintaan, kosteutukseen ja kylpylisäaineiden käyttöön, jotka yhdessä saavat ihon hehkumaan kesän läpi.

Vartalokuorinnat

Heleys ja pehmeys saadaan aikaan säännöllisillä vartalokuorinnoilla. Kotitekoisen kuorintavoiteen voi tehdä esimerkiksi sokerista tai karkeasta merisuolasta ja yhdistää sen oliiviöljyyn tai kookosöljyyn. Tämä seos ei ainoastaan poista kuollutta ihosolukkoa, vaan myös hoitaa ja ravitsee ihoa. Kuorinnan jälkeen iho on vastaanottavaisempi kosteusvoiteille ja hoitoaineille.

 • DIY Sokerikuorinta:
  • 2 dl sokeria
  • 1/2 dl oliiviöljyä tai kookosöljyä
  • Muutama tippa lempieteeristä öljyä tuomaan tuoksua (valinnainen)

Kosteuttavat voiteet

Kosteuttavat voiteet ovat avainasemassa ihon kimmoisana pitämisessä. Kotona valmistetut kosteusvoiteet voidaan räätälöidä erilaisilla öljyillä, kuten manteliöljyllä tai jojobaöljyllä, jotka tarjoavat pitkäkestoista kosteutusta ja suojaavat ihoa kesän elementeiltä. Ainesosia valitessa on tärkeää huomioida ihon oma tarve: herkälle iholle sopii rauhoittavat aineet, kun taas kuivempi iho hyötyy enemmän syväkosteuttavista komponenteista.

 • DIY Kosteusvoide:
  • 1 dl sheavoita tai kaakaovoita
  • 1/2 dl manteliöljyä tai jojobaöljyä
  • Eteerisiä öljyjä tuomaan tuoksua ja terapeuttisia hyötyjä (valinnainen)

Kotitekoiset kylpylisät

Kotitekoiset kylpylisät luovat spa-kokemuksen omassa kodissa. Esimerkiksi kaurahiutaleet ja hunaja rauhoittavat ihoa, kun taas merisuola ja eteeriset öljyt puhdistavat ja virkistävät. Lämmin kylpy, johon on lisätty itse tehtyjä kylpytuotteita, on täydellinen tapa rentoutua ja hoitaa ihoa samaan aikaan.

 • DIY Kylpylisä:
  • 1 dl merisuolaa tai Epsom-suolaa
  • 1/2 dl kuivattuja laventelin kukkia tai kamomillaa
  • Muutama tippa eteeristä öljyä rentouttavan tuoksun aikaansaamiseksi

Kynsienhoito

Kesäisen kotispan yhteydessä omien kynsien hoitaminen tuo paitsi kauneutta myös hyvinvointia. Kynsinauhojen säännöllinen hoito, ympäristöystävälliset lakat ja itse tehdyt kynsinauhaöljyt ovat olennaisia osa-alueita kotona toteutettavassa kynsienhoidossa.

Kynsinauhojen hoito

Kynsinauhat ovat avainasemassa terveiden kynsien kasvussa. Ne tulee öljytä päivittäin pitääkseen ne hyväkuntoisina. Älkää leikatko tai repikö kynsinauhoja, vaan pehmittäkää ne ensin lämpimässä vedessä ja siistikää hellävaraisesti. Käytettäväksi suositellaan kynsinauhabalsamia tai -voidetta.

Luonnolliset kynsilakat

Luonnolliset kynsilakat ovat ympäristöystävällinen vaihtoehto, joka tukee kynsien terveyttä. Suosikaa kynsilakkoja, jotka eivät sisällä haitallisia kemikaaleja kuten formaldehydiä. Tällaiset tuotteet vahvistavat kynsiä eivätkä kuivata kynsinauhaa.

Kotitekoiset kynsinauhaöljyt

Kotitekoiset kynsinauhaöljyt ovat helppo ja luonnollinen tapa ylläpitää kynsinauhojen hyvinvointia. Ainesosina voitte käyttää esimerkiksi oliiviöljyä, jojobaöljyä tai manteliöljyä, joihin sekoitetaan muutama tippa eukalyptuksen tai laventelin eteeristä öljyä niiden antiseptisten ominaisuuksien vuoksi.

Rentoutumistekniikat

Kotispa päivän voi täydentää monipuolisilla rentoutumistekniikoilla, jotka auttavat kehoa ja mieltä rauhoittumaan.

Aromaterapia

Aromaterapia hyödyntää eteeristen öljyjen rauhoittavia ominaisuuksia luoden rentouttavan ilmapiirin. Eri tuoksut voivat edistää relaxaatiota ja jopa parantaa unen laatua. Esimerkiksi laventelin ja kamomillan eteeriset öljyt ovat suosittuja vaihtoehtoja rauhoittumiseen.

Kasvo- ja vartalohieronnat

Kasvojen ja vartalon hellävaraiset hieronnat aktivoivat verenkiertoa ja edesauttavat lihasjännityksen vapautumista. Käyttämällä kotitekoisia kuorintoja tai kosteuttavia naamioita voidaan tehostaa hieronnan vaikutusta ihon hyvinvointiin.

Rentouttavat kylpyrituaalit

Rentouttavat kylpyrituaalit yhdistävät lämpimän veden ja miellyttävät lisät, kuten merisuolat, yrtit tai kylpyöljyt. Ne eivät vain puhdista kehoa, vaan myös mieltä, tarjoten täydellisen kehyksen syvälle rentoutumiselle.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *